Ik ben niet goed genoeg... 

Sommige gedachten kunnen heel hardnekkig zijn. Zo hardnekkig dat je er heilig van overtuigd bent dat ze ook waar zijn.

Zo zit ik nu al meer dan een uur met een kop koffie en een boek op de bank. Ik kijk met regelmaat naar buiten om te kijken of er niemand aankomt. Deels geniet ik ervan dat ik langer dan normaal kan genieten van een goed boek. Aan de andere kant hoor ik het stemmetje in mezelf die zegt: Kom op, je moet nog van alles doen vandaag! Je kan toch niet zomaar op de bank zitten luieren. Er moet nog zoveel gedaan worden.

Wat een energieveld is er bezig. Ik voel het aan me trekken. Een oude gedachte is bezig. Ik moet bezig zijn met nuttige dingen. Ik mag niet zomaar luieren. Dat is egoïstisch. Ik moet bezig zijn, aan het werk, nuttige dingen doen.

Ik herken inmiddels de stem en weet ook wat ik er tegenover kan zetten. Ik ben helemaal oké! Het is oké om dit te doen. Ik ben precies zoals ik ben. Ik mag ook best genieten van een goed boek. Ik merk dat de onrust wegvloeit en ik sla met een glimlach mijn bladzijde om.

Een oude overtuiging kan enorm in de weg zitten. Misschien herken je de volgende overtuigingen: 

  • Ik ben niet goed genoeg
  • Ik moet altijd klaar staan voor een ander 
  • Dat lukt mij nooit
  • Wat ik doe doet er niet toe

Oude overtuigingen vinden hun oorsprong in onze opvoeding, op school maar sommige overtuigingen zijn al veel ouder en worden generaties door overgebracht of ze komen uit de cultuur of omgeving waarin we zijn opgegroeid. Als we in iets geloven, dan doen we alsof het echt waar is.  De overtuigingen beperken je om je eigen vrijheid te scheppen of om je doelen te halen. Een oude overtuiging heeft invloed op je gedrag. Geloof je dat je niet leuk bent dan ga je (on)bewust op zoek naar bewijs dat mensen je niet leuk vinden. Zit je bijvoorbeeld in een app groep en jouw appje wordt door de rest niet beantwoord dan zal je denken: ik ben niet leuk genoeg, want niemand reageert.

Overtuigingen zijn voor iedereen heel persoonlijk en bepalen de manier hoe jij in het leven staat. Het is niet makkelijk om ze los te laten en om te buigen. Zoals je in het begin van het artikel las, ik kom ze ook nog steeds tegen. En de oude overtuiging, de stem, trekt soms nog aan me. Maar het leren herkennen van de overtuiging, het ombuigen naar een opbouwende gedachte geeft energie en nieuwe mogelijkheden.

Heb jij het idee dat je vastloopt en dat er misschien een oude overtuiging in de weg zit? Neem contact met me op. Samen kijken we dan wat voor coachmogelijkheden er voor jou zijn.

 

“Ik ben zelf verantwoordelijk voor mijn geluk” 

   
            
                                                                                             
E-mailen
Bellen
Info