Advisering en begeleiding vitaliteitsmanagement

Vitaliteit op de werkvloer heeft een direct effect op het werkplezier en de productiviteit van de werknemers. Daarom verdient vitaliteit de volledige aandacht van elke organisatie. Vitale medewerkers zijn het fundament van een gezonde organisatie. Vitaliteitsmanagement levert vitale medewerkers op. 

Vitale medewerkers:

 • hebben meer plezier in hun werk
 • hebben meer energie en zijn daardoor proactiever
 • zijn gemotiveerder en hebben meer verantwoordelijkheidsbesef
 • kennen hun talenten en weten deze in te zetten
 • zijn creatiever en vernieuwend
 • zijn geïnspireerd
 • en voelen zich gezonder en zijn hierdoor beter bestand tegen ziektes.

Dus wil je een organisatie dat goed functioneert en waarbij sprake is van werkplezier, investeer dan in een goed vitaliteitsmanagement.

Vitaliteitsmanagement

Vitaliteitsmanagement is een essentieel onderdeel van het strategisch organisatiebeleid. Vitaliteitsmanagement gaat veel verder dan het voorkomen van verzuim. Vitaliteitsmanagement legt dwarsverbanden tussen bestaande HR-activiteiten zoals:

 • arbo- en verzuimbeleid,
 • gezondheidsbeleid,
 • overig hr-beleid.

Vitaliteitsmanagement is dus meer dan een lunchwandeling en fruit in de kantine. Het is een mix van aandacht voor de fysieke fitheid van de werknemer en zeker ook voor zijn psychische gezondheid. Vitaliteitsmanagement is het genereren en het behouden van energie om te kunnen presteren. Dit kan op individueel niveau maar om echt energiek te zijn moet je ook kijken naar de organisatie zelf.

Waar gaat het om?

Je kan vitaliteit in een organisatie zien als een huis. Een huis is gebouwd op een fundament. Het fundament van de organisatie bestaat uit de arbeidsvoorwaarden en de voorzieningen en faciliteiten die medewerkers ter beschikking staan. Ook gaat het hierbij om de duidelijkheid in de organisatie. Is er helderheid over wat voor de organisatie belangrijk is? Het gaat bijvoorbeeld om de missie en visie, doelen maar ook duidelijkheid over de functie, procedures en (beleid)informatie.

Verder gaat het om de pijlers van het huis, namelijk;

 • Fysieke pijler: gezonde levensstijl, goed zorgen voor je lichaam
 • Mentale pijler: gaat om het mentale aspect en gedrag
 • Sociale pijler: gaat om samenwerking, werksfeer, sociale steun
 • Spirituele pijler (zingeving): gaat over je intrinsieke motivatie, je talenten en je ontwikkeling.

Al deze elementen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en hebben een directe invloed op elkaar. Als vitaliteitscoach kijk ik naar het totaal plaatje binnen een organisatie. Waar het om gaat is dat je leert, als organisatie of medeweker, de energie – of het gebrek daaraan – te ontleden. En dat je er weer bewust van wordt aan welke knop je kan draaien om de energie (weer) te laten stromen.

Ben je op zoek naar een vitaliteitscoach die laagdrempelig meekijkt? Je kan ondersteunen bij het opzetten van vitaliteitsbeleid? Wil je een sparren over een vitalere organisatie? Neem dan vrijblijvend contact met mij op. 

Contact opnemen


Een kleine verandering op een van de vier pijlers  kan al een enorm verschil maken. Iets meer bewegen, iets gezonder eten, iets beter slapen, iets meer ontspanning, een iets positievere mindset – alles hangt met elkaar samen. Als je meer beweegt, ben je meer ontspannen; als je beter slaapt, eet je vaak ook beter. Een kleine verandering leidt vaak tot een volgende verandering en al snel voelen gezonde beslissingen beter dan ongezonde beslissingen. 

   
            
                                                                                             
E-mailen
Bellen
Info